Laparoscopische sterilisaties

Bij een laparoscopische sterilisatie (ook wel kijkoperatie genoemd) worden twee tot drie gaatjes van zo’n 5 mm gemaakt in de buik. De wond is dus veel kleiner dan bij een gewone sterilisatie. Hierdoor is de ingreep minder pijnlijk, is de kans op complicaties veel kleiner en zal uw hond sneller herstellen van de ingreep.

Via de gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht in de buikholte. De eierstokken worden ook via deze kleine gaatjes verwijderd. De dierenarts hoeft niet met de handen in de buik en de eierstokken hoeven niet buiten de buikholte worden gebracht. Dit zorgt voor een aanzienlijke reductie in de pijnlijkheid tijdens en net na de ingreep.

Ook wordt de baarmoeder tijdens de operatie bekeken. Is de baarmoeder afwijkend, zoals bij een ontsteking, dan is het nodig deze te verwijderen. Voor het verwijderen van de baarmoeder, is het alsnog nodig om een grotere snede in de buik te maken.

De kosten van de laparoscopische sterilisatie zijn hoger dan de traditionele sterilisatie. Deze hogere kosten komen onder meer door de benodigde kennis en apparatuur.

De kosten zijn ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van de hond. Neem voor de exacte kosten contact op met ons.